Open source og fri software er vejen frem – fire fordele

I denne medarbejderblog deler vores chefarkitekt og open source-entusiast Carsten Agger ud af sine indsigter om Magentas kerne.

“Den grundlæggende filosofi bag fri software er, at den software, som du bruger på din egen computer (eller telefon) skal du selv have lov til at ændre, sådan at den gør det, du vil have, og kun det”, forklarer Carsten.

Carsten har været i Magenta i over 11 år, og hans interesse for fri og open source software har varet endnu længere. Blandt andet faciliterer han månedlige møder for Free Software Foundation Europes lokalgruppe i Danmark og engagerer sig i Public Money, Public Code-kampagnen.

“Open source er den eneste etisk og økonomisk forsvarlige måde at arbejde med software på, og det er også en måde at lade værdier som frihed og åbenhed, hvor ressourcerne bliver brugt fornuftigt, komme frem – også i softwareindustrien”, uddyber Carsten.

Open source er blomstret meget frem i de seneste år, og er på mange områder blevet standard, bl.a. inden for videnskabelige systemer, programmeringssprog og udviklingsværktøjer. Carsten ser en lys fremtid for open source, men advarer samtidig mod den stigende koncentration hos tech giganterne: “Hvis vi gerne vil den transparens og åbenhed og potentiale for at bygge en infrastruktur, som passer til et frit samfund, skal vi bevæge os væk fra den altdominerende afhængighed af giganterne.”

I Magenta er open source kernen for vores arbejde, og det har det været siden 1999. Her er fire fordele vi hylder:

1. Gennemsigtighed og kontrol: Open source giver fuld gennemsigtighed og kontrol, og eliminerer dermed bekymringer om skjulte funktioner eller sikkerhedsrisici.

2. Økonomisk effektivitet: Genbrug af komponenter og samarbejde reducerer udviklingsomkostninger.

3. Langsigtet sikkerhed: Mulighed for konstant gennemgang og sikkerhedsforbedringer sikrer langsigtet stabilitet, selv ved udviklingsfirmaets ophør.

4. Samarbejdsbaseret økosystem: Open source fremmer et dynamisk samarbejdsmiljø, hvor bidragsydere, virksomheder og fællesskaber kan dele og genbruge software.

Open source og fri software er vejen frem - fire fordele